Miód wrzosowy

Właściwości pielęgnacyjne miodu rzepakowego

Miód praktycznie od zarania dziejów towarzyszy ludzkości nie tylko jako słodki przysmak czy składnik wielu potraw. Jest on bowiem używany od tysięcy lat jako składnik produktów leczniczych i pielęgnacyjnych. Obecnie istnieje wiele wariantów tej jedynej w swoim rodzaju substancji – naliczyć można ich aż ponad 300. W dzisiejszym wpisie przedstawimy, jaki z nich będzie miał najlepsze właściwości pielęgnacyjne i na jakie dolegliwości skórne może okazać się doskonałą odpowiedzią.

Miód rzepakowy na twarz – jak stosować?

Jednym z najpopularniejszych odmian miodów w Polsce jest ten, wytwarzany z rzepaku – powszechnie uprawianej rośliny na terenie tego kraju. Ceniony jest nie tylko za delikatny smak z wyczuwalną nutą goryczy, ale także ze względu na właściwości oczyszczające, odkażające i antybakteryjne. To właśnie dlatego stosowany jest on nierzadko jako składnik kosmetyków i element zabiegów pielęgnacyjnych. Często miesza się go z innymi produktami o podobnych właściwościach w celu zwiększenia zamierzonego efektu. Jednakże sam w sobie miód rzepakowy na twarz także nadaje się do stosowania zewnętrznego. Zważywszy na swoją konsystencję, będzie także doskonałym, naturalnym środkiem złuszczającym skórę. Jego ogromną zaletą jest fakt, że nie zatyka porów, jednocześnie doskonale je oczyszczając. Można z powodzeniem myć nim twarz lub tworzyć na jego bazie peelingi czy też maseczki pielęgnacyjne. Dzięki takim zabiegom skóra będzie odżywiona, oczyszczona i nawilżona.

Surowy kontra pasteryzowany

miód rzepakowy na twarz

Pod postacią surowego miodu kryje się substancja pochodząca prosto z ula, w żadnym przypadku nieprzetworzona przez człowieka. Po usunięciu wszelkich zanieczyszczeń jest ona bezpośrednio butelkowana. Natomiast w przypadku wariantu pasteryzowanego, po oczyszczeniu przechodzi jeszcze obróbkę termiczną. Zabieg ten ma za zadanie wydłużyć datę przydatności oraz poprawić konsystencję miodu. Niestety odbywa się to kosztem cennych składników odżywczych i witamin, często także dodaniem cukrów w celu zwiększenia słodkości. Surowy miód rzepakowy zawiera pyłek pszczeli mający właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, niektóre witaminy i minerały, enzymy, aminokwasy i przeciwutleniacze, które w przypadku szeroko dostępnych pasteryzowanych propozycji byłyby przefiltrowane.

Wiedząc, jaka jest różnica między surowym a pasteryzowanym produktem, można zrozumieć, dlaczego zaleca się stosowanie nieobrobionego termicznie wariantu. Taki miód rzepakowy na twarz ma bowiem największy potencjał szczególnie w stosowaniu miejscowym na skórę w miejscu pojawienia się niedoskonałości.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Koszyk