Olej z awokado 250ml
Najniższa cena 65,00 zł od 21.11.2024
W kuchni olej z awokado może stanowić doskonałą bazę do przygotowania sosów, pesto, past kanapkowych, majonezu lub deepów albo też być stosowany samodzielnie np. zamiast oliwy do sałatek, makaronu, warzyw gotowanych na parze podnosząc ich walory smakowe i wizualne. Jest popularny w kuchni australijskiej i nowozelandzkiej a także w Ameryce południowej i środkowej. Ponieważ jego punkt dymienia jest stosunkowo wysoki ( zwłaszcza jak na olej tłoczony na zimno ) i wynosi ok. 197 oC można na nim smażyć i używać do gotowania, choć dla zachowania wszystkich jego walorów najlepiej używać go na zimno.
Oprócz zastosowań kulinarnych olej z awokado znajduje także zastosowanie w kosmetyce. Działa wygładzająco i natłuszczająco i w związku z tym jest świetnym środkiem do pielęgnacji skóry. Można na jego bazie przygotować maskę do zniszczonych włosów czy balsam do ciała.
Składniki:100% olej z miąższu avocado
Wartość energetyczna | 3434 kJ/835 kcal |
Tłuszcz | 96,2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 20,4 g |
Węglowodany | 0 g |
w tym cukry | 0 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0 g |
Brak recenzji użytkowników.